top of page
Writer's pictureShorombo Mooij

Hoe ik train voor een obstacle run.

Hoe train je nou voor een obstacle run? Je hebt niet een militair oefenterrein in je achtertuin en jouw sportschool is waarschijnlijk geen mud masterparcours. Hieronder vertel ik kort hoe ik train en waarom. Bijgaand vind je ook een filmpje van mijn eerste workout testrun. Lees gauw verder!

Dit is een vraag die ik mezelf dus ook heb gesteld. Het antwoord is functioneel trainen, oftewel trainen voor een specifieke sport.

Je kan functioneel trainen voor bijvoorbeeld zwemmen, tennis, voetbal of kickboksen. Voor elke sport heb je weer andere specifieke vaardigheden nodig en leg je de nadruk op andere bewegingen en andere spieren. Het tegenovergestelde van functioneel trainen kan je bijvoorbeeld het trainen om er goed uit te zien noemen. Ik persoonlijk vind functioneel trainen veel leuker omdat je echt bewust ergens voor traint en het doel is daar beter in te worden. Bovendien wordt je daar echt allround fit van EN zie je er als bonus ook nog eens fit uit.

Hoe ga ik te werk

Bij functioneel trainen moet je goed kijken naar welke bewegingen je maakt tijdens het uitoefenen van de sport waarvoor je traint en welke spieren er op welke manier worden gebruikt. De obstakels bij een Obstacle Run zijn heel divers en dus logischerwijs ook de bewegingen. Er ligt een grote nadruk op behendigheid. Dit is echter zonder beschikking te hebben tot de obstakels moeilijk te trainen isdeze zin snap ik niet Ik ben dus gaan kijken naar het geheel. Omdat je bij een Obstacle Run voornamelijk van het ene obstakel naar het andere rent en daar aangekomen een inspanning moet leveren heb ik het aangemerkt als Interval Type Activiteit. De eerste parameter wordt dan ook: spieruithoudingsvermogen en cardio vasculair vermogen. Het tweede wat mij opviel is dat je veel springt, klimt, sprint, kruipt, etc. Sprongkracht en explosiviteit zijn dus belangrijk dus de tweede parameter is: pylometrische oefeningen. Kracht is in dit hele verhaal misschien wel het minst belangrijk maar vooral bij de monkeybars en obstakels waarbij je jezelf moet ophijsen is dit wel belangrijk dus voor deze specifieke obstakels zal ik krachttraining erbij doen. Als laatste heb ik besloten om het sportspecifieke gedeelte (lees: de obstakels trainen) voor nu maar te vergeten. Op termijn wil ik wel om de zoveel tijd mijzelf testen op vrij toegankelijke obstakeltrainingsvelden zoals bijvoorbeeld Flevonice en Poldersport. Ik ben er zelf nog nooit geweest maar ik ben heel benieuwd en dit lijkt mij ook wel een leuk tussentijds doel om naar toe te werken.

Dus we hebben nu de volgende aspecten die ik wil trainen:

- Spieruithoudingsvermogen

- Cardio Vasculair uithoudingsvermogen

- Explosiviteit en Sprongkracht

Maar ja, hoe doe je dat dan? De afgelopen keren dat ik heb getraind voor obstacle runs heb ik eigenlijk alleen aan High Intensity Interval Training gedaan en eerlijk gezegd redde ik het daar prima mee. Zolang je spieruithoudingsvermogen en je uithoudingsvermogen goed zijn red je het prima. Mijn trainingen bestonden uit HIIT bodyweight oefeningen in circuitvorm gecombineerd met bokszaktrainingen. Ik richtte de circuitjes zo in dat elke spiergroep werd getraind waarbij de nadruk wel altijd op de benen lag. Bokszaktraining is conditietraining pur sang en is ook nog een keer intervaltraining dus een goede simulatie voor inspanning bij een Obstacle Run. Daarnaast organiseerde ik regelmatig Bootcampruns als looptraining en simulatie. Nu weten jullie ook meteen hoe Sho's Boxing Bootcamp en Guerilla Bootcampruns zijn geboren!

Eigenlijk had ik dus al mijn methode maar ik wil deze keer een iets andere aanpak proberen. Vooralsnog blijf ik de voorkeur geven aan bovenstaande training ook omdat ik hier veel meer affiniteit mee heb maar juist omdat ik altijd op die manier train leek het mij leuk om het een keer anders aan te pakken.

Ik heb besloten mijn trainingen als volgt vorm te geven:

- Traditionele krachttraining met een voorkeur voor compound oefeningen gecombineerd met:

- Pylometrische oefeningen voor spieruithoudingsvermogen en kracht welke ik afsluit met:

- Bokszaktraining

Dit is ook de volgorde die ik aanhoud om zodoende maximale op verzuring in te zetten en zodoende mijn spieren maximaal te trainen op uithoudingsvermogen.

Ik ben er nog niet over uit of dit hem wordt dus ik ga erin met een kritische instelling. Ik ben niet zo'n fan van traditionele krachttraining omdat ik dat gewoon oer-saai vind. Maaaaaar, ik wil mijzelf ontwikkelen en leren doe je door te ervaren. In mijn schema's houd ik ook wel rekening met mijn affiniteit en kies krachtoefeningen die wat meer dynamisch zijn. Maar het zou goed kunnen dat er dingen veranderen. Het doel is om een zo goed mogelijk trainingsschema te ontwikkelen om wellicht in de toekomst misschien wel JOU te trainen.

Kijk maar snel voor een voorproefje op de video.

26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page